ET KEMİK UNU

KARMA TİP
Et kemik unu içeriği

ET KEMİK UNU

Gıda kaynaklarının azaldığı ve hayvansal ürünlere talebin arttığı günümüz dünyasında mevcut potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilmesi gereksiniminden dolayı et kemik unu sektörü hayati öneme sahiptir.

Üretimi belli standartlara ve sıkı kurallara bağlı kesimhane atıklarının rendering yöntemiyle işlenmesi neticesinde et kemik unu ve hayvansal yağlar üretilir. Rendering işlemi, hayvansal atıkların faydalı kısımlarının belli yöntemlerle pişirilmesi ve sıkıştırma yöntemiyle yağlarının alınmasından sonra öğütülmesi şeklinde yapılır. Elde edilen yem hammaddesi "et kemik unu" olarak adlandırılır ve içinde yem kalitesini etkileyecek deri, boynuz, kıl, mide ve bağırsak atıklarıyla gübre içeriği yoktur. Kaliteli et kemik unu, pişmiş et kokusunda ve hardal sarısı, kahverengi arasında rengi olan bir üründür.

Rensan renderin tesislerinde, tamamiyle standartlara uygun, modern teknoloji teknikleriyle, her türlü izni alınmış yüksek kaliteli et kemik unu üretilir. Et kemik unu üretimi esnasında kullanılan teknikler ve makineler hammadde kalitesini doğrudan etkiler. Bunların yanı sıra koruyucu katkı maddesi, depolama koşulları ve depolama süreleri de et kemik unu kalitesine etki eder.

Ayrıca et kemik unu içerisindeki kemik oranı da kaliteyi belirleyen unsurlardandır. Kemik yoğunluğuna bağlı olarak fosfor ve ham protein oranları değişim gösterir. Et kemik unu fosfor oranı %2.4 - 6.4 aralığında, ham protein oranı ise %35 - 55 arasında değişiklik gösterir. Et kemik unundaki kemik oranının artmasıyle, kolojen dokusu da artar ve bu da protein, aminoasit düzeyini etkiler. Yüksek aminoasit profiline sahip olan küresel (globüler) proteinler daha çok iç organlar ve kas dokusunda yoğun olarak bulunur. Bütün bunların yanında et kemik unu, vitamin B12, niasin, riboflavin ve kolin bakımından da zengin içeriğe sahiptir.

Et kemik ununda hayvansal yağ oranının düşük olması kaliteyi olumlu etkiler. Düşük hayvansal yağa sahip et kemik unu karıştırılarak yapılmış yemlerle beslenen kanatlı hayvanların yem tüketimi yükselir ve yemin acılaşması önlendiği için kaliteli yem ve yüksek verim elde edilir.

Günümüz standartlarına göre üretilmiş ve yüksek kaliteye sahip et kemik unu, kanatlı hayvanlar için karma yem üretimi yapan yem fabrikaları için önemli bir hammaddedir. BSE nedeniyle besi yemlerinde kullanılmaz ama etlik piliç ve yumurta tavuklarının beslenmesinde fosfor, kalsiyum ve değerli protein kaynağı olarak kullanılmaktadır. Et kemik ununun hammadde olarak kullanımı yem maliyetinde düşüş, hayvan verimliliğinde de artış sağlamaktadır.

Et kemik unu, standartlara uygun besin içeriğine ve hijyene sahip olarak üretildiğinde, kesimhane ve mezabaha atıklarının değerlendirilmesiyle ülkemize ekonomik değer yaratırken, çevreye olan olumlu katkısıyla da dünyamızın kirlenmesini önlemektedir.

 

ET KEMİK UNU İÇERİĞİ 

Ham Protein % : 36
Ham Yağ % : 12
Kül : %40
Rutubet : %8

Rensan Tavukçuluk Gıda Süs Bitkileri Hayvancılık ve Pazarlama Ltd. Şti. © 2020 Her hakkı saklıdır. | Et Kemik Unu | eforweb