ÜRETİM

ET KEMİK UNU ÜRETİMİ
Et Kemik Unu Yağı Arkaplan
Et kemik unu üretim aşamaları

RENDERİNG AŞAMALARI

Et kemik unu ve hayvansal yağların üretim süreci, mevcut yasalar çerçevesinde 1734 sayılı Yem Kanunu’nun 35. maddesi ile belli koşullara bağlanmıştır. Bütün rendering tesisleri bu düzenlemelere göre üretim yapar ve denetlenirler.

Bir et kemik unu fabrikasında üretim şu aşamalardan oluşur;

Kesimhanelerde ve mezbahalarda ortaya çıkan taze hayvan atıkları özel donanımlı kamyonlarımızla toplanır. Fabrikaya getirilen hammaddeler önce öğütülür sonra içindeki bakteri ve mikroplardan arınması için sterilizasyon derecesine kadar ısıtılarak pişirilir. Pişirim işleminde ortaya çıkan yağ ayrılır. Kalan hamur şeklindeki mamül, kuru maddesi %90'ların üzerine çıkıncaya kadar kurutulur ve homojenize toz haline gelecek şekilde öğütülür. Bu aşamaların sonucunda et kemik unu ve hayvansal yağlar üretilmiş olur.

Rendering tesislerinin üretimde uyması gereken belli başlı kurallar vardır. Bunlar özet olarak şu şekildedir;

İşyerinin zemini ve duvarları fayans, mermer, beton, mozaik, dayanıklı boya v.b. gibi kolayca temizlenebilir yapıda olur. Çalışan personelin gerekli hallerde kullanması için işletmede antiseptik sıvılar ihtiva eden kaplar bulundurulur. İşyerlerinde ısıtma, aydınlatma, havalandırma, basınçlı sıcak ve soğuk su tesisatı bulundurulur.

Pişirme kazanları haftada en az bir defa, işletmede kullanılan diğer bütün ekipman (motorlar hariç) her gün iş bitimini müteakip yıkanır temizlenir. Hammaddeler, hayvan sağlığını bozucu çeşitli mikroplarla bulaşık olabileceğinden, hammadde depolama ve hazırlama bölümü ile diğer bölümler ve özellikle mamul madde deposu arasında mikropların taşınmasını önleyici tedbirler alınır.

 İş yerinde kullanılan madeni araç, gereç ve makinelerin (motorlar hariç) paslanmaz çelikten veya galvanizli saçtan imal edilmiş olması gerekir.

Rensan Tavukçuluk Gıda Süs Bitkileri Hayvancılık ve Pazarlama Ltd. Şti. © 2020 Her hakkı saklıdır. | Et Kemik Unu | eforweb